Per Håkan Linus Persson

Paintings

grasklipparen

Uppenbarelsen
Oil on canvas, 2012

Gräsmattan är ett område av växtlighet som i miljarder små strån tävlar och strävar om solens strålar och näring. Nästan som en skog i miniatyr.

För oss blir den mest en yta. En yta som inte berövar för mycket från ett naturligt ursprung av magkänslor som gillar grönt, lite vilt och öppet. Gräsmattor är intressanta ytor för mig inte för hur de används, men för vad de symboliserar. Den övervuxna gården som ingen tycks bo i, eller grannen som nästan fascistiskt strävar efter likformighet i sin tillvaro. Hur ofta har jag inte sett grannar som tycks tävla i något bisarrt gatlopp där tävlingen nollställs i nåden av varje litet grässtrå. Jag frågar mig ofta vem det är som egentligen kontrollerar vem?

Och det är just känslan av kontroll som fascinerar mig. För snarare än hur gräsmattan ser ut är det dess egen frihet vi kontrollerar. Hur mycket gräsmattan ska få bestämma själv. Indirekt blir vi diktatorn över en befolkning av strån, och vi kastar vår skugga över den i ren skräck när världen omsluter oss för att visa hur små vi egentligen är.

Private hands. Uppsala, Sweden.

Tagged under: Paintings.

All rights reserved — 2016